9 кроків успішного вирощування лаванди

9 кроків успішного вирощування лаванди

Крок 1: Вибір лаванди

Сьогодні на ринку багато продавців лаванди, тому обрати продавця все складніше. Асортимент лаванди дуже широкий: від маленьких слабких живців із голим коренем до завезеного імпорту в горщику.

Як би вчинила я? Я би спитала продавця назву сорту та попросила надіслати кілька фото квітучих кущів, зроблених особисто, а не взятих з Google. Потім почитала би відгуки. І вже після того порівняла би отримані фото лаванди з Google зображеннями. Якщо ви купуєте лаванду з голим коренем, то не чекайте на 100% приживання. Також кущі з голим коренем будуть відрізнятися щільністю і, можливо, швидкістю росту. Адже часто при викопуванні один кущ ділять на декілька, і до того ж не рівномірно. Але вам може пощастити і ви купите пристойні саджанці лаванди у сумлінного продавця.

Відсутність сорту – це ще не вирок. Проте, є нюанс: видова лаванда (лаванда без сорту) іноді дає насіннєве потомство, тобто. насівається. Будьте готові до того, що видова лаванда засіє вам все, що треба і не треба навколо, як бур'ян.

Щодо лаванди в горщику, її умовно можна поділити на дві групи: українське виробництво та завезений імпорт. Часто бачу у продажу красиві імпортні кущі лаванди, яка зовсім не зимує у нас в Україні. До речі, сортів «англійська лаванда» та «французька лаванда» не існує, це лише умовна назва виду. Що стосується українського виробника лаванди, то вони діляться на тих, хто дорощує імпортний живець і тих, хто сам і вирощує живець. Скажу з багаторічного досвіду, що живцювання згодом спотворює сортові якості. Тому особисто ми, Лаванда Розсадник, довіряємо іноземним виробникам і купуємо імпортний готовий живець лаванди, який потім дорощуємо.

Коли обираєте лаванду в горщику, обов'язково вийміть її з нього (або попросіть про це продавця) і погляньте на грудку. В ідеалі вона має бути:
- легкою
- цільною (має тримати форму та не розсипатись)
- мінімум на 30% обплетена корінням
- зі слідами добрива агроперліту (такі різнокольорові та білі горошинки)

Коріння нашої лаванди в горщику

Коріння нашої лаванди в горщику

Крок 2: Посадка лаванди

Лаванда віддає перевагу слаболужним ґрунтам. Тому перед посадкою необхідно перевірити рН ґрунту (лакмусові смужки можна купити в садових магазинчиках). Значення рН має бути мінімум 6,5 максимум 9.

Далі підготувати сам ґрунт: скопати, прополоти і зробити розмітку ям.

Для лаванди я рекомендую відстань між кущами 65-70 см, для лавандіну 80-90 см. Якщо посадка багаторядна, то ширину доріжок визначаєте самі: для пересування по них потрібно не менше 120 см, якщо ходити між рядами не передбачається, то можна вибрати таку ж відстань між кущами і в ряду. Ямки викопувати неглибокі. Наша лаванда в горщику вже містить добриво на цілий сезон, тому в лунку нічого не додаємо при посадці. Далі потрібно встановити рослину (без горщика) в ямку врівень або трохи нижче за рівень землі, полити і засипати землею, злегка утрамбувавши.

Крок 3: Мульчування лаванди

Мульчування – це більше турбота про рослину та ґрунт, а не декоративний прийом. При мульчування земля не пересихає, добре аерується і коріння рослин дихає. Повітря навіть важливіше за воду. Єдина умова для вибору мульчі для лаванди – матеріал не повинен підвищувати кислотність ґрунту. Наприклад, популярна кора для мульчування лаванди не підходить. Краще за все обрати дрібний камінь, крихту, гравій (але не гранотсів!). Також підійде солома та скошена газонна трава.

Важливо: не використовуйте агротканину чи агроволокно! Волога під ним застоюється, повітря надходить слабо, ґрунт ущільнюється і це згубно для рослин.

Крок 4: Обрізка лаванди

Я виділяю три основні обрізки лаванди:
- весняна
- літня
- осіння.

Навесні потрібно максимально вкоротити всі пагони куща, обстригти, що називається, на кулю. Після першого цвітіння – літня обрізка. Тут можна довше помилуватися квітами лаванди і стригти, коли вже квітконоси побуріють. Або трохи раніше, зібравши букети на сухоцвіт, і стимулюючи розвиток нових гілочок. Багато сортів лаванди вузьколистої Lavandula angustifolia зацвітають повторно. Восени (жовтень-листопад) слід зістригти всі квіти і трохи вкоротити самі кущі, створивши форму півкулі. Завдання осінньої обрізки лаванди – створити щільний кущик, який не поламає шар снігу.

Що не слід робити: обрізати старі запущені кущі нижче одревеснілої частини.

Обрізка лаванди

Обрізка лаванди

Крок 5: Вирощування лаванди в горщику

Цей пункт стосується горщиків з лавандою на відкритих терасах (саме на відкритих!). Лаванда – це вулична рослина і не росте в кімнатних умовах. Ґрунт у контейнер потрібно підібрати легкий (краще купити готову універсальну суміш для квітів). Зверніть увагу на його кислотність – допустимий рН 6,5-9. На дно насипте шар керамзиту – це прибере зайву вологу при переливі. Керамзитом або шаром декоративного каміння покрийте ґрунт зверху. Не забувайте іноді поливати, не заливаючи:  ґрунт у горщику повинен злегка підсихати. І в зимовий час горщики з лавандою слід утеплити або занести в прохолодне, але світле приміщення (наприклад, на холодну веранду).

Крок 6: Добрива для лаванди

Лаванда погано реагує на ОРГАНІКУ (перевірено багаторічним досвідом!). Тому використовуйте для лаванди лише мінеральні добрива. У садових магазинчиках можна придбати спеціальні добрива для лаванди. Також підійдуть добрива для багаторічних квітів, троянд. У виробництві ми використовуємо добрива пролонгованої дії, вони працюють 6-8 місяців. Весною краще вносити добрива не раніше травня.

Крок 7: Ґрунт для лаванди

Історично лаванда розвивалася на кам'янистих ґрунтах Середземномор'я. Саме легкі ґрунти та посухостійкість характерні для цієї зони. Але, як показує досвід, українські чорноземи їй також подобаються. Головне, щоб не було застою води! І ще важлива вимога до ґрунту – його кислотність. Лаванда не терпить кислих ґрунтів, вона буде добре рости тільки на нейтральних ґрунтах (рН близько 7) і слаболужних ґрунтах (рН 7- 9).

Як перевірити pH ґрунту? У садових магазинчиках можна купити лакмусові смужки для перевірки кислотності ґрунту (це недорого і просто). Якщо грунт виявився кислим, його можна нейтралізувати внесенням речовин, що розкислюють, наприклад, крейда чи доломітове борошно.

Крок8: Інсоляція лаванди

 Лаванда віддає перевагу виключно сонячним місцям. Може переносити короткочасне притінення. Це дуже важливо враховувати при виборі місця для посадки.

Крок 9: Укриття лаванди на зиму

Якщо ваша лаванда росте в ґрунті, то укриття на зиму вона не потребує. Більше того, укриття може нашкодити тим, що при відлигах там розвинеться грибок. Ідеальне укриття – це шар снігу на кущах. Якщо сніг випаде товстим шаром, це може заламати чи зламати кущ. Саме для цього необхідна правильна та своєчасна осіння обрізка – за місяць до настання холодів (жовтень-листопад) потрібно обрізати кущі таким чином, щоб щільна кулька лаванди витримала шар снігу. Осіння обрізка  не повинна бути радикальною, ми всього лише знімаємо частину зелених пагонів, не торкаючись одревеснілих гілочок.

Лаванда взимку

Лаванда взимку

Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі наших лавандових новинок, а також побачити більше корисних рекомендацій з вирощування лаванди.